Při plánování jídel se snažím zařadit i jídla, která jsem třeba ještě nevařila. Květák jsme měli už na několik způsobů jako placky, obalovaný, vařený anebo i jako polévku...tentokrát padl nápad na takový nákyp. Je to fakt dobrota a myslím, že i vcelku dost rychlá a ještě chutná.
Na jednu zapékací mísu:
- 1 květák
- 3 vejce
- sůl, pepř
- půl hrnku mléka/smetany
- cca 150g nastrouhaného sýra - ementál, čedar - co máte rádi
- olej a strouhanka na vysypání
- muškátový oříšek - špetka
Květák si oberte na růžičky a dejte vařit do osolené vody doměkka. Když ho rozvaříte, nebude to úplně tak vadit. Poté sceďte a rozmačkejte hnětačem na brambory. Neudělejte ale kaši, spíše hrubší konzistence.
Nechte trochu vychladnout a poté přidejte vejce, sýr, mléko či smetanu - zamíchejte. Dochuťte solí, pepřem a trochou muškátového oříšku. Dejte do vymazané a vysypané formy a pečte přibližně 20-30 min na 180°C dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší.
Děkuji za moc dobrý, super rychlý a jednoduchý recept :) navíc jsem se i zbavila lednicových a mrazákových zásob :)
OdpovědětVymazat