čtvrtek 29. března 2018

Ricottový quiche se špenátem


Velikonoce za dveřmi a dnes je ten správný den připravit si něco na Zelený čtvrtek - tedy ricottový quiche se špenátem. 

Medvědí česnek bohužel zatím v našich končinách není, i když mám v plánu to o víkendu očíhnout, jak se mu v Kryštofáku daří. Samozřejmě v obchodech na něj už narazíte, ale ta cena! Příšerná! Takže si počkejte a pak si jej běžte utrhnout čerstvý. Já opět plánuji zase pesto, pesto a pesto, toho není nikdy dost a hned zmizí. Taky si udělám železné zásoby do mrazáku. 

Co vy, sbíráte medvědí česnek? Pokud ano, tak kde?

Na korpus:
  • 200g hladké mouky
  • 100g másla
  • 5 lžic studené vody
  • sůl

Všechny suroviny smíchejte v míse a nechte pracovat robota. Vypracujte v hladké těsto a dejte do lednice vychladnout. Mezitím si připravte náplň.


Na náplň:
  • 3 šalotky
  • 1 ricotta
  • půl kelímku šlehačky
  • dvě hrsti špenátu
  • šunka nebo anglická slanina - není nutná
  • 1 vejce
  • 1 hrst strouhného sýra typu parmazán, gran moravie
  • olej, sůl, pepř

Na oleji osmahni šalotku, přidej šunku, ricottu, šlehačku a špenát. Dle potřeby osol a opepři. Chvíli prohřej, aby se ricotta pěkně rozpustila. Přidej vajíčko a sýr, promíchej a odstav z plotny. Směs si dáme stranou a doděláme korpus.


Těsto si rovnoměrně natlačíme do koláčové formy, uděláme i vyvýšené okraje a propícháme vidličkou. Formu není nutné vymazávat. 

Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 190°C na 10 min. Poté vytáhneme a pokryjeme náplní. Snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 30-40minut dozlatova. Podáváme vlažné nebo studené.

Žádné komentáře: