úterý 30. července 2019

Borůvková nepečená rychlovka


Lesní borůvky jsou moje, jen škoda, že jsou jen pár týdnů v roce a to sbírání mě moc nebaví :-D Ale tak pokud jste líní jako já, občas na trhu koupím třeba půl litr. Někdy je sníme jen tak, jindy z toho udělám něco pečeného, či nepečeného. Třeba jako tuhle rychlovku.

Na malý pekáček
  • 2 tvarohy (lze použít třeba jeden tvaroh a jedno mascarpone)
  • 1 šlehačka
  • cukrářské piškoty
  • 0,5l borůvek
  • cukr moučka podle chuti

V míse smíchám tvarohy, šlehačku a cukr (já dala asi 2 lžíce) a vyšlehám dohladka tak, aby se krém našlehal. Mísu vyložím piškoty a přikryji polovinou krému. Hojně posypu borůvkami. Opět pokladu piškoty a zakryji zbytkem krému a posypu borůvkami. Hotovo, dám vychladit ideálně přes noc do lednice.

pátek 26. července 2019

První narozeniny



Sice to už nějaký ten pátek bude (ehm 3 měsíce) co Jonáš oslavil první narozeniny a jako správná kuchta jsem mu upekla takový ten patlací dort, který vlastně ani nepatlal. Udělala jsem ho přesně podle Janči, která ho má a svém blogu. Nebyl nějak sladký a krém byl z vykapaného jogurtu. 



Myslela jsem si, jak ho Jonáš bude patlat a ochutnávat, ale moc tomu nedal. Ale jinak jsme si oslavu užili v poklidém duchu v pronajatých prostorech s dětskou hernou, domů bychom se nevešli. Pokud jste z Liberce a nevíte kam s oslavu, napište a já dohledám kontakt:-)





čtvrtek 25. července 2019

Sonnentor Čejkovice

Dovolená na Moravě přinesla i možnost zajít na místa, kde se dobře najíte či napijete. Zkrátka tam, kde Vám bude fajnově a jako bonus ochutnáte třeba výbornou kávu, limonády, či něco sladkého na zub. Hodně často jsme dali na doporučení Lukáše Hejlíka a jeho gastromapě, kde si každý najde své. Nově si ji lze stáhnout i jako aplikaci do mobilu, takže ji máte vždy při ruce. Tenhle tip na Sonnentor není teda z gastromapy, ale měla jsem jej na seznamu míst, která bych chtěla navštívit.


Jedná se o areál firmy Sonnentor, kde vyrábějí svoje čajové směsi, koření, a spoustu dalších dobrot. Můžete se objednat i na bylinkovou exkurzi, zajít do místní kavárničky a ochutat tak domácí limonády, čaje, dortíky nebo zmrzlinu. Součástí je i obchod, kde nabízejí veškeré své produkty. Takže si tam pak připadáte jako Alenka v říši divů a člověk neví, co by koupil dřív.



Venku pak mají posezení, včetně obří houpací sítě, a v celém areálu cítíte všude bylinky. Součástí je i vyhlíková věž, kde je fotopoint, na kterém se můžete nechat vyfotit:-)



Takže jako zpestření výletu na Moravu můžu tohle všema deseti doporučit:-)




středa 24. července 2019

Tartaletky s tvarohovým krémem a borůvkami


Od mamky jsem dostala lesní borůvky, některé padly za vlast (Jonáš), ale pár mi jich zbylo tak jsem je upotřebila v tomto receptu. Říkala jsem si, že udělám recept, který na blogu ještě ani nemám. Není to žádná věda. Pokud máte robota, těsto udělá za Vás. Vy už ho pak akorát vyválíte a dáte do formiček.:-)

Na cca 12-14 tartaletek
  • 150g hladké mouky
  • 1 vajíčko
  • 75 g cukru moučka
  • 75 g másla
  • 1,5 lžíce vody

náplň:
  • 1 tvaroh
  • 1 zakysaná smetana
  • cukr dle chuti
  • 1 vajíčko
  • borůvky, mandlové lupínky

Pokud máte robota, dejte všechny ingredience do něj a nechte ho pracovat. Pokud ne, dejte si na vál mouku s cukrem, udělejte důlek kam přidáte vodu, vajíčko a nakrájené máslo a zpracujte. Těsto si dejte do fólie a cca na hodinu do lednice vychladit. 


Mezitím si připravte náplň. Tvaroh si spolu se zakysanou smetanou, vajíčkem a cukrem vyšlehejte dohladka. Těsto vyndejte a rozválejte na cca 2mm placku a vykrájejte podle velikosti tartaletky kruhy. Já používala silikonové, tudíž jsem nemusela vymazávat, ostatní bude asi potřeba vymazat a vysypat moukou. Propíchejte vidličkou a dejte do předehřáté trouby na 160°C na cca 7 min zapéct.

Poté naplňte tvarohovou náplní a posypte borůvkami a mandlovými lupínky. Pečte cca 20-30min podle svoji trouby. Tartaletky nechte zcela vychladnout.

pondělí 1. července 2019

Malinová zmrzlina

Léto je tu a čas zmrzlin a nanuků taky:-) Potřebujete jen pár ingediencí a uděláte si skvělou domácí zmrku, tak jdeme na to.

Na cca 650ml zmrzliny

250g mascarpone
250g tvarohu - ideální by byl vykapaný, ale já neměla
250g malin
cukr dle libosti
vanilka (vanilkový cukr)


Maliny si rozmixujte na pyré a přeceďte přes síto, aby vám zbyla směs bez zrníček. Zahřejte krátce v hrnci a přidejte cukr, já dala tak tři lžíce, a vanilková semínka. Odstavte a nechte vychladnout. V míse si vyšlehejte tvaroh s mascarpone dohladka a přidejte vychladlé malinové pyré. Dejte přes noc vychladit do lednice. Hotovou směs přendejte do zmrzlinovače a nechte pracovat. Ideální je pak dát zmrzku ještě tak na dvě hodiny do mrazáku a pak sníst. Jen tak bude zmrzlina hezky nadýchaná. 

Další den je totiž už jak beton a to díky mokrému tvarohu. Připravte si tedy jen množství, které sníte ideálně na posezení.