Kdo mě bedlivě sleduje na instagramu, tak ví, že už cca od listopadu loňského roku peču z kvásku. Takže od té doby jsme doma neměli koupený jediný kus pečiva, tedy hlavně chleba. Ale abych nezůstala jen u kváskového chleba, rozhodla jsem se zkusit mazanec na Velikonoce. První pokus ušel, ale druhý, to byla fakt bomba, takhle peříčkový mazanec jsem snad nikdy neměla. Pro recepty a inspiraci si chodím hodně k Mašktnici, má většinou do detailu zpracované recepty.
A když se mi tedy povedl mazanec, řekla jsem si, že zkusím i loupáky. Inspirovala jsem se receptem u Máma peče doma, ale trochu jsem jej upravila díky kvasu. Takže pokud nemáte kvásek, skočte si pro něj do nejbližší pekárny nebo mrkněte na mapu pecempecen.cz kde si můžete podle svého města někoho najít, kdo Vám podaruje.
Pokud bych tu měla někoho z Liberce, můžu darovat svůj. Stačí se mi ozvat alespoň den dopředu. Nejlépe asi na instagramu.
Tak pojďme na ně, cca 12-14 ks podle velikosti
den předem - rozkvas
- 1 lžíce pšeničného (sladkého) kvasu - já dám vždy vše co mám (někdy lžíci, někdy dvě)
- 100g hladké mouky
- 100g vody
zbytek
- 500g hladké mouky
- 40g másla - rozpuštěné
- 280ml vlahého mléka
- 3g soli
- 50g cukru
na potření a posyp:
- celé vejce
- mák
Den předem si založte a rozkvas. Kdy smícháte kvas, mouku a vodu. Přikryjte a nechte stát na lince ideálně přes noc. Ráno pak uvidíte, že to zdvojnásobilo svůj objem, pokud máte tedy kvas v dobré kondici.
Než začnete míchat těsto, odeberte jednu lžíci do čisté sklenice a vložte do lednice. Ke zbylému kvasu přidejte všechny suroviny kromě soli. Těsto zamíchejte, aby bylo vše mokré. Nechte stát cca 30 min, poté přidejte sůl a společně začněte hnětat těsto, alespoň 15 min. Mělo by být hezky pružné a nemělo by se trhat.
Hotové těsto přendejte do čisté mísy a přikryjte. Nechte kynout alespoň 3-4 hodiny, za tu dobu těsto alespoň 2-3x přeložte. Po vykynutí (nikdy to nebude jako těsto z droždí) si těsto zvažte a rozdělte na stejně velké kusy, mě vyšlo asi na 14ks po 75g. Z každého kousku udělejte kuličku, nechte chvíli odpočívat, cca 20min. Poté každou kuličku rozválejte na ovál a smotejte do tvaru rohlíku a zatočte do podkovy.
Druhé kynutí bude trvat 2-3 hodiny, záleží jakou teplotu máte v místnosti. Ideálně si to vyfoťte a porovnejte třeba po hodině a půl. Po vykynutí troubu rozpalte na 230°C spolu s jedním plechem nebo pekáčkem (prázdným), který dáte dospod.
Loupáky potřete vejcem a posypte mákem. Vložte do trouby a do prázdného pekáče vlijte 2 dcl horké vody, tím se v troubě vytvoří pára a rychle zavřete. Pečte 10 min a poté troubu vyvětrejte a pečte dalších 10 minut dokud loupáky nezezlátnou.
No a je hotovo:-) Teď už jen nechat vychladnout a zblajznout s máslem, či marmeládou.