pátek 8. října 2021

"Podzimní" dort s borůvkovo - ostružinovým krémem

Skoro 4 měsíce od posledního příspěvku...jde to se mnou z kopce. Už tady radši nebudu slibovat, ale možná před Vánoci se tu ještě pár řádků objeví.


Dneska pro vás mám recept na dort, protože na oslavu je čas vždy a na dort jakbysmet. Mějte hezký podzim.

Na malou dortovou formu (14cm) potřebujete:
  • 3 vejce
  • 125g cukru
  • 3 lžíce oleje
  • 120g hladké mouky
  • špetka soli

Celá vejce a cukr si vyšlehejte do světlé pěny, trvá to tak 10 minut. Poté opatrně vmícháme prosátou mouku se špetkou soli a olejem. Do vymazané dortové formy nalijeme těsto a pečeme cca 25min ve vyhřáté troubě na 180°C. 

Upečený korpus poznáme podle toho, že do něj opatrně zapíchneme špejli. Pokud ji vytáhneme čistou, je hotový.

Korpus si necháme zcela vychladnout.

Na krém:
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvaroh, klidně odtučněný
  • 200 ml šlehačky
  • 4 lžíce borůvkovo-ostružinové marmelády
  • cukr dle chuti

Vše společně vyšleháme do hladkého nadýchaného krému. Osladíme si dle chuti. Já už moc cukru nepřidávala. Necháme vychladit.

Dort zkompletujeme tak, že jej dvakrát nařízeneme a promažeme krémem. Dávala jsem jako bonus maliny. Necháme pořádně vychladit v lednici a dozdobíme libovolným ovocem.

Na řezu